Dupont™ Plantex® RootProtector estää tehokkaasti puiden juurien tunkeutumisen vaikkapa vesiputkien ympärille. Se on juurieste kaikkein vaativimpiinkin kohteisiin.

Helsingin Punavuoressa sijaitsevan Ison Roobertinkadun kävelykatuosuuden peruskorjaus valmistuu syksyllä 2017. Työt sisältävät kadunalaisen kunnallistekniikan uusimisen sekä massanvaihtoja, kiveysten tekoa, kalustamista ja varustamista.

Uudistettuun katukuvaan kuuluu myös muun muassa kalustekaista kantavine kasvualustoineen.

Juurieste suojaamaan vesiputkea

Kalustekaistalle istutetaan puita sekä sijoitetaan pyörätelineet, tuolit ja kivipaasipenkit. Kalustekaistan alle kantavan kasvualustan kohdalle asennettiin Dupont™ Plantex® RootProtector -juurieste.

– Kantava kasvualusta on 2,5 metriä leveä ja sen pituus vaihtelee 20–70 metriin. Kasvualustan kohdalla kaivoimme pois vanhat maakerrokset ja pohjalle pistimme juuriesteen suojaamaan vesiputkea, kertoo VRJ-Etelä Suomi Oy:n vastaava työnjohtaja Jaana Pörrö.

– Kun katu peruskorjataan kerralla ja kunnolla, sitä ei tarvitse tehdä seuraavaan 50 vuoteen. Tämän takia suunnittelija halusi käyttää varmuuden maksimoivaa juuriestettä, Pörrö toteaa.

Helppo käsitellä ja asentaa

Kaitos Oy toimitti Ison Roobertinkadun työmaalle yhden rullan (5,2 m x 100 m) Dupont™ Plantex® RootProtector -juuriestettä. Pörrön mukaan sen asennus sujui sutjakkaasti.

– Etukäteen ajattelin juuriesteen olevan jäykempää ja kumisempaa. Tuote kuitenkin osoittautui helposti käsiteltäväksi, leikattavaksi ja limitettäväksi.

Materiaalina kestävä ja myrkytön polypropeeni

Rullittain myytävä Dupont™ Plantex® RootProtector -juurieste valmistetaan kestävästä ja myrkyttömästä polypropeleenista. Hyvin vettä ja ilmaa läpäisevä tuote muotoutuu maaston mukaan.

Käyttökohteita ovat muun muassa kävely- ja pyörätiet, pensasaidat ja kasvualustat.

Dupont™ Plantex® RootProtector -juuriesteen rullakoot ovat:

  • 2 m x 100 m
  • 4 m x 100 m
  • 5,2 m x 100 m

Kaitoksen valikoiman muut Dupont™ -tuotteet:

  • Dupont™ Typar® SF40 ja Dupont™ Typar® SF65 -suodatinkankaat
  • Dupont™ Plantex® -sarjan juuriesteet, pihanrakennuksen kankaat ja kennostot

Teksti: Vesa Ville Mattila
Kuvat: Mikko Raskinen